quote-iconVypočítať cenu

Vertikutácia trávnika

vertikutacia travnika blog title jpg
Autor: Jozef Sloboda
Dátum: 18.11.2023
Prečítané: 599x
Vítame Vás na našom blogu! Pravdepodobne máte problém s trávnikom a neviete si poradiť. Pripravili sme pre Vás blog zameraný na starostlivosť o trávniky a údržby záhrad. V tomto článku sa budeme venovať vertikutácii trávnika. Vysvetlíme si čo je to vertikutácia trávnika a ako je prospešná pre každú trávnatú plochu.

Čo si máme predstaviť pod pojmom vertikutácia trávnika?

Vertikutácia trávy je jeden zo spôsobov starostlivosti o trávnik ako súčasť jeho pravidelnej údržby, pri ktorom sa z celej plochy trávnika odstraňuje plsť alebo aj mach a prerezáva sa vrchná časť koreňového systému vertikálne rotujúcim mechaniznom. Význam by sa dal preložiť aj ako vertikálne kosenie. Tento proces má za úlohu čistenie priestoru medzi trávnikom a pôdou, odstraňovanie odumretého materiálu alebo machu, plytko rastúcich burín a tým zlepšovať absorbciu vody a živín. Vertikutácia trávnika tiež rezom podporuje tvorenie odnoží a celú trávu zahusťuje. Hĺbka rezu je individuálna podľa potreby a na väčšine vertikutátoroch je nastaviteľná.
benzinovy zahradny vertikutator jpg
Benzínový záhradný vertikutátor

Aké náradie je potrebné na vertikutáciu trávy?

Vertikutácia tak ako aj aerifikácia trávnika sa dá realizovať manuálnym, teda ručným náradím alebo mechanicky, s použitím vhodného stroja. V záhradných centrách a záhradníctvach je v ponuke veľa vertikutátorov od manuálnych, cez elektrické, benzínové až po batériové. Na malé záhrady pre domácich záhradníkov budú vzhľadom k potrebnej frekvecii vertikutácie postačovať vertikutačné hrable alebo prevzdušňovacie kolieskové hrable. Na stredné záhrady sú ideálne batériové alebo elektrické vertikutátory a na veľké záhrady a iné veľké trávnaté plochy odporúčame benzínové vertikutátory.

Ako je prospešná vertikutácia pre trávnik a čo je to trávová plsť?

Trávová plsť je nános alebo vrstva organickej hmoty zložená z biologického materiálu ako napr. zvyšky odumretej trávy, zvyšky trávy z kosenia alebo iný biologický odpad usadený v trávniku. Táto vrstva zabraňuje trávniku prijímať ako kyslík, tak potrebné živiny v správnej rovnováhe. Vertikutácia napomáha trávniku lepšie prijímať potrebné živiny, hnojivá a iné prospešné látky tým, že sa odstráni odumretý biologický materiál alebo aj mach a buriny medzi vrchnou časťou zeminy a steblami trávy. Zároveň podporuje prerezávaním vrchnej časti koreňového systému tvorenie odnoží a tým zahusťuje celú trávnatú plochu. Umožní trávniku lepšie "dýchať" a rozvíjať sa. Vertikutáciou tiež trávnik omladzujeme a zlepšujeme mu kondíciu, zdravie a vitalitu.
travnik po vertikutacii jpg
Trávnik po vertikutácii

Ako a kedy vertikutovať trávnik?

Trávnik vyžaduje neustálu starostlivosť, našu pozornosť a pravidelnú údržbu. Spôsob vertikutácie mechanickým vertikutátorom je rovnaký ako pri kosení trávy klasickou kosačkou, ale s jedným zásadným rozdielom. Kosí sa jedným smerom, vertikutuje sa krížovo (tento postup platí aj pri vertikutácii s ručným náradím). Plochu je teda potrebné prejsť dva krát a do kríža. Proces verikutácie je ideálne vykonávať na jar alebo na jeseň. Jarné obdobie je najideálnejší čas, nakoľko regeneračná schopnosť trávy je v tomto období najsilnejšia. Jesenná vertikutácia sa odporúča v mesiaci September v závislosti od klimatických podmienok. V zásade počas jesenného obdobia musí mať trávnik dostatok času na regeneráciu pred príchodom mrazov. V lete pri vysokých teplotách alebo v zime pri nízkych teplotách nie je vhodé vertikutovať trávnik, nakoľko sa može nenávratne poškodiť.
rucny vertikutator jpg
Ručný vertikutátor - prevzdušňovacie kolieskové hrable

Ako pripraviť trávik na vertikutáciu?

Celá plocha trávnika pred úkonom by mala byť zbavená listov a všetkých predmetov, ktoré by sa mohli počas procesu dostať do mechanizmu vertikutátora a poškodiť ho. V ďalšom kroku je potrebné trávnik pokosiť na výšku cca 3 centimetre. Potrebné je aj označiť si hlavice postrekovačov za predpokladu, že je pod trávnikom inštalovaný závlahový systém. Nie je vhodné vertikutovať trávnik s dlhším trávovým listom, nakoľko by sa ohnuté steblá trávy aj tak poškodili, robili by zbytočný odpor vertikutačnému mechanizmu, tvorilo by sa viac odpadu a tým by sa odmedzovala (sťažovala) prerezávka vrchnej časti koreňového systému a sťažovalo by to celý proces. Vhodné je aj poznamenať, že vrchná časť pôdy by mala byť mierne vlhká.

Na čo si dať pozor počas vertikutácie?

  • Na hlavice postrekovačov závlahy v prípade, ak sú trysky v trávniku
  • Na trávové plastové oddeľovače
  • Na výšku nastavenia vertikutačných nožov

Čo s trávnikom po vertikutácii?

Z trávnika po vertikutácii by sa mali vyhrabať zvyšky odstráneného odpadu, ktoré ostali na trávniku, mal by sa pohnojiť a výdatne poliať. Týždeň až dva trávnik necháme odpočívať a regenerovať. Následne ho môžeme naplno využívať.
vertikutacny mechanizmus jpg
Vertikutačný mechanizmus

Aký prínos má vertikutácia pre trávnik?

  • Zlepší vzdušnosť vrchnej časti koreňového systému
  • Zlepší proces príjímania kyslíka, živín a vody
  • Podporuje tvorenie odnoží
  • Omladzuje koreňový systém trávnika
  • Odstraňuje biologicky nerozložený odpad (plsť)
  • Odstraňuje nízke a plytko koreniace buriny
  • Zahusťuje a omladzuje trávnik
  • Zlepšuje odolnosť voči škodcom a chorobám
  • Zlepšuje vitalitu a zdravie trávnika
  • Napomáha trávniku lepšie zvládať environmentálny stres

Netrúfate si svojpomocne na vertikutáciu?

Radi sa postaráme o Váš trávnik počas celej vegetačnej sezóny. Objednajte si u nás kompletnú starostlivosť o Váš trávnik vrátane pravidelného kosenia, vertikutácie, aerifikácie, dosievania, hnojenia a všetkých potrebných úkonov v rámci údržby trávnikov.