quote-iconVypočítať cenu

Kosenie záhrad

kosenie zahrad
Autor: Ing. Barbora Slabeciusová, PhD.
Dátum: 25.2.2024
Prečítané: 360x

Akú funkciu má trávnik na záhrade a ako ho správne udržiavať a kosiť?

Trávnatá plocha je neodmysliteľnou súčasťou každej modernej záhrady. Trávnik neplní iba estetickú časť priestoru ale vo väčšine prípadov aj úžitkovú, respektíve rekreačnú. Tráva ako živý organizmus vyžaduje pozornosť, odbornú ale predovšetkým pravidelnú starostlivosť. Komplexná starostlivosť o trávnik zahŕňa okrem kosenia aj valcovanie, vertikutáciu, hnojenie, aerifikáciu a odburiňovanie. Správna starostlivosť o trávnik Vám zaručí pôsobivú a zdravú zatrávnenú plochu okolo Vášho domu odolnú voči chorobám a škodcom.

V nasledujúcom článku sa venujeme práve problematike kosenia trávnika, ktoré patrí k najčastejšie vykonávaným činnostiam v záhrade. Je preto mimoriadne dôležité ovládať zásady správneho kosenia. Vďaka pravidelnému koseniu sa trávnik zahusťuje, znižuje sa v ňom zastúpenie burín a machov a zároveň rastie jeho vitalita.
ako casto kosit travnik
Vedeli ste, že už pri návrhu záhrady myslí záhradný architekt na bezproblémové a bezbariérové kosenie? Plochy trávnika a záhonov navrhuje tak, aby ste ich mohli pokosiť pohodlne bez zbytočného prenášania kosačky

Ako často kosiť trávnik?

Intenzita kosenia (ako často trávnik kosíme) je podmienená typom trávnika, ktorý v záhrade máme. Extenzívne trávnaté porasty, niekedy označované aj ako lúčne, sa kosia spravidla len dvakrát do roka. Tieto porasty sa nachádzajú v prírodných, vidieckych záhradách. Naopak trávnaté plochy určené na intenzívne využitie ako je napr. šport (golf, futbal) alebo rekreácia je nutné kosiť aj 2 x týždenne. Okrasné a rekreačné trávniky v záhradách rodinných domov sa kosia pravidelne 1x týždenne, zvyčajne na výšku 3-5 cm. Zníženie intenzity kosenia môže spôsobiť rednutie trávnika, ale aj vytvorenie podmienok pre uchytenie sa semien burín a machov.

  • V letných mesiacoch je vhodné znížiť intenzitu kosenia. Trávnik ponechávame vyšší s cieľom zabrániť jeho rýchlejšiemu vysychaniu počas horúčav. Intenzitu kosenia tiež prispôsobujeme rýchlosti rastu trávnych stebiel.
kedy kosit travnik
Pamätajte na to, že príliš krátky trávnik je náchylný na vysychanie aj kvôli tomu, že má oslabený koreňový systém. Takýto trávnik je tiež náchylnejší k zaburiňovaniu

Kedy kosiť trávnik?

Kosenie trávnika prispôsobujeme aktuálnemu počasiu. Spravidla platí, že je ho vhodné vykonávať v doobedných hodinách, približne medzi ôsmou až desiatou hodinou alebo poobede približne medzi štvrtou až šiestou hodinou. Trávnik nekosíme skoro ráno, nakoľko sa na ňom môže nachádzať rosa. Dlhodobé kosenie mokrej trávy totiž spôsobuje otupenie nožov kosačky, mokrá tráva sa do kosačky ťažšie zbiera. Vyhýbame sa tiež koseniu v obedných hodinách za slnečných a horúcich dní, nakoľko hrozí riziko spálenia trávy. Trávnik nekosíme mokrý, bezprostredne po zavlažení. Dbáme na to, aby pri kosení nebola mokrá nielen tráva, ale i pôda.

Ako kosiť trávnik?

Pri kosení sa riadime zásadou jednej tretiny. Znamená to, že z celkovej dĺžky trávy môžeme odkosiť nie viac ako jej jednu tretinu. Ak je teda požadovaná výška nášho trávnika po kosení 3 cm, kosíme ho, keď dosahuje výšku cca 4,5 cm. Ak je trávnik príliš vysoký skosíme ho na požadovanú výšku radšej na viackrát s odstupom niekoľkých dní. Poskytneme mu tak čas na potrebnú regeneráciu.

Po nastavení správnej výšky kosenia je dôležité kosenú plochu očistiť od neželaných objektov ako sú napríklad kamene a konáre. Takto sa vyhneme otupeniu nožov kosačky. Tupé nože zanechávajú na trávnom steble nerovný rez, následkom čoho môže trávnik vysychať. Snažíme sa kosiť stálou rýchlosťou a v rovných líniách, aby bola tráva skosená rovnomerne a výsledný vizuálny efekt pokoseného trávnika čo najlepší.
ako kosit travnik
Pri častom kosení môže odkosená časť trávnych stebiel ostať priamo na trávniku a slúžiť ako jeho prirodzené hnojenie. Ak vieme, že trávnik budeme kosiť často, je pre nás vhodná kosačka s funkciou mulčovania. V prípade nižšej intenzity kosenia je nutné kosenú trávu zozbierať a odstrániť a teda využiť kosačku so zberným košom

Akou kosačkou kosiť trávnik?

Pri výbere kosačky je dôležité zhodnotiť typ koseného trávnika, terén v ktorom sa nachádza, ale aj možnosti napájania kosačky. Myslíme tiež na požadovanú cieľovú výšku trávnika, ale aj napríklad na vlastnú fyzickú kondíciu a časové možnosti. Na trhu je bohatá ponuka kosačiek, ktoré sa líšia spôsobom kosenia, napájania a ovládania.

Pohon kosačiek

V súčasnosti sú v ponuke štyri druhy kosačiek z hľadiska napájania. Sú to kosačky mechanické (bezmotorové), motorové (benzínové),kosačky elektrické a akumulátorové kosačky. Motorové kosačky sú vhodné pre rozľahlé pozemky a pozemky, kde sa nenachádza zdroj elektrickej energie. Pri výbere akumulátorovej kosačky je vhodné informovať sa o ploche, ktorú dokáže pokosiť plne nabitá kosačka.
pohon kosenia zahrady
V prípade, že na pravidelné kosenie nemáte čas alebo máte naplánované iné povinnosti, no zároveň chcete, aby ostal Váš trávnik stále krásny, je možné obrátiť sa na nás formou online objednávky pravidelného kosenia trávnika

Vretenové kosačky

Vretenové kosačky fungujú na princípe vretenového kosenia, ktorý je založený na strihaní trávy špirálovitými nožmi pripevnenými na vretene s pevným protinožom. Nože sa vďaka neustálemu vzájomnému treniu pri kosení zároveň ostria. Kosačka tak vytvára na trávnom steble čistý, ostrý rez, vďaka ktorému trávnik nevysychá.

Pravdepodobnosť vysychania trávy je vyššia pri použití rotačnej kosačky. Ako už napovedá názov, tráva je kosená pomocou sekania rotujúcimi nožmi. Pri nedokonalom naostrení noža sa však môže stať, že rez nie je rovnomerný, časť trávneho stebla je ohnutá. Takúto ranu rastlina znáša a zaceľuje horšie, a tak je trávnik náchylnejší na vysychanie. Nože rotačnej kosačky je pre elimináciu tohto negatívneho efektu potrebné často ostriť.